Vroeger had je alleen gepassioneerde minnaars. Voor andere activiteiten kon je hooguit een hobby ontwikkelen: tuinieren, koken, lezen, voetballen. Tegenwoordig is er voor hobby’s geen tijd meer, maar een passie móeten we hebben.

Bij elk serieus gesprek komen vroeg of laat passies aan de orde. Zonder passie leef je niet echt. Een passie geeft je ook een zekere deskundigheid: Ik lees graag. Maar sinds ik dat gepassioneerd doe, ben ik literatuurkenner. Mijn buurman houdt van een goed glas wijn, maar sinds hij zijn bezoekers steevast de met flessen gevulde kelder laat zien, staat hij hier bekend als de sommelier.

Maar het gaat te ver. Supermarkten verkopen ‘liefde en passiebrood’, gebakken in de fabriek. Bij mijn slager om de hoek staat ‘passie voor vlees’ op de bedrijfskleding van de medewerkers. Er zijn scholen waar de leerlingen een passiestage doen. En in Den Haag kun je gepassioneerd je vuilnis wegbrengen. Ik heb het gehad met dat woord. Wat mij betreft schaffen we de passie in 2015 af.

Daarmee wil ik niet zeggen dat ik vanaf heden kalm en bedaard door het leven stap. Mensen zonder enig pit zijn doodsaai:

– ‘Hoe gaat het?’

– ‘…Z’n gangetje.’

– ‘Leuke feestdagen gehad?’

– ‘O…, rustig aan gedaan.’

– ‘Wat zullen we doen vandaag?’

– ‘Maakt mij niet uit, ik vind alles best.’

 

Zo moeten we dus níet worden.

Waar ik vooral iets tegen heb, dat zijn mensen die roepen dat een passie het wondermiddel voor alles is. Bijvoorbeeld als het gaat om eigen ondernemerschap. Volg je passie, dan komt alles goed! Als je werk je niet bevalt, neem ontslag en volg je passie. Al verdien je niks, als je maar je passie volgt, dan wordt je onderneming vanzelf een succes.

Nog steeds krijgen startende ondernemers dit soort tips mee. Hoe het werkt? Ik weet het niet. Misschien zet je met je passie de wetten van het heelal naar je hand? Of je krijgt zo’n onweerstaanbare uitstraling, dat mensen vanzelf jouw diensten gaan afnemen?

Natuurlijk ben je een gelukkig mens als je werk je lust en je leven is. En natuurlijk moet je zelf de schouders onder je onderneming zetten – een ander doet het niet. Maar als je merkt dat jouw product de markt niet aanspreekt, moet je het roer durven omgooien. Een ondernemer zei het me laatst heel bondig: zorg dat je een plan B hebt. En liefst ook nog een plan C. En zorg dat je tijdig inziet wanneer je ze in moet zetten.

En wat nu als plan B en C niet je volledige passie zijn? Dan zul je je moeten aanpassen aan de omstandigheden, en proberen deze ook leuk te gaan vinden. Dan máák je maar zin!

Hé, wat klinkt dat eigenlijk bekend! Allerlei waarheden als koeien schieten me door het hoofd: meebewegen met de golven; de tering naar de nering zetten; het leven nemen zoals het komt. Dat klinkt heel anders dan de ‘het leven is fantástisch!’-stemming die we tot een paar jaar geleden hadden.

Kan het zijn dat passie een luxewoord is van vóór de crisis? Dat het inmiddels passé is?

Passie, dat is zó 2008!

 

Ik wens je een voorspoedig, vindingrijk en ondernemend 2015.

 

 

 

 

 

Credit foto: Peasap