Een writer’s block, ook wel de angst voor de witte bladzijde genoemd, kan iedereen overkomen. Je staart naar een leeg scherm. Er komen geen woorden in je hoofd op. Je hebt geen zin meer om te schrijven. Je vertoont vermijdingsgedrag, afleidingsmanoeuvres: koffie zetten, rekeningen betalen, mails wegwerken.
Vroeger hadden alleen literaire schrijvers last van een writer’s block. Die deden daar dan heel interessant over. Ze wachtten op inspiratie, op de goddelijke vonk. Tegenwoordig kan een writer’s block elke blogger, notaschrijver of student overkomen. Meestal heeft het te maken met angst of onzekerheid. Je bent bang fouten te maken in je redenering of in je taalgebruik. Je denkt dat je te weinig informatie en deskundigheid hebt om over jouw onderwerp iets zinnigs te schrijven. Je vindt de rust niet om te schrijven. Je zet jezelf onder tijdsdruk. De tekst moet perfect zijn en alles wat in je hoofd opkomt is niet goed genoeg. Ten slotte ben je bang voor de reacties van lezers. In je hoofd zie je al honende commentaren op jouw ´belachelijke´ artikel.
Herkenbaar?
Troost je, heel veel mensen hebben er last van. Als je het op deze manier bekijkt, is een writer’s block niet zozeer iets dat je moet overwinnen, maar iets dat je kunt vermijden of zelfs in je voordeel kunt gebruiken. Daarom deze 11 tips!
1
Orde en discipline! Zorg voor een goede schrijfplek waar het rustig en opgeruimd is en waar je niet wordt afgeleid. Op deze plek ga jij, wat er ook gebeurt, elke woensdag van 2 tot 4 uur, of een andere tijd, zitten schrijven. Dat is bij deze afgesproken! Alle kleine klusjes die je aandacht afleiden, moeten even wachten.
2
Aan de andere kant: inspiratie komt op de gekste momenten. Het kan zomaar gebeuren dat er onder de douche of tijdens het koken zinnen bij je opborrelen! Zorg dus dat je als een echte schrijver altijd papier en pen binnen handbereik hebt.
3
Maak een globale indeling van je artikel. Dat geeft houvast en het maakt je tekst systematischer. Maar pin je er niet op vast, dat zou je belemmeren. Alles mag nog veranderen!
4
Je verzamelt natuurlijk informatie voor je stuk. Maar ga die niet allemaal even grondig doorlezen. Dan verzuip je in de gegevens en bovendien dwaal je te ver af van wat je zelf wilde schrijven. Dus gebruik de kopieer-en-plakfunctie en zet alles in een document. Schrijf vervolgens op wat er in je hoofd opkomt, wat je zelf weet van het onderwerp. Dat is vaak meer dan je denkt. Pas als je klaar bent, lees je dat document even door, puur ter controle of je niks belangrijks vergeten bent.
5
Ga vooral niet wachten op inspiratie, op die eerste zin. Begin gewoon daar waar de woorden het snelste opkomen. Dat zal vaak in het midden van je artikel zijn. Je zult merken dat het schrijven je al doende steeds makkelijker afgaat. Je zet de sluizen van je creativiteit steeds een stukje verder open!
6
Tijdens het schrijven zet je dat kritische stemmetje in je hoofd uit. Je levert nu alleen productie. Je zinnen hoeven nog niet af. Het ombouwen van je stuk, checken van feiten en corrigeren van fouten komt in een later stadium. En probeer geen perfecte tekst te schrijven. Goed is al goed genoeg.
7
Als je tijdens het schrijven ineens niet meer verder kunt, wordt het tijd voor verandering van omgeving, andere activiteiten of gewoon frisse lucht. Ga iets anders doen en spreek met jezelf af dat je er later op terugkomt. Morgen kijk je met ‘nieuwe ogen’ naar je tekst en zul je met nieuwe ingevingen verder gaan.
8
Wees aardig voor jezelf! Beloon jezelf als je een hoofdstuk af hebt of als je door die moeilijke passage heen bent.
9
Je kent ze wel, die stoere verhalen: ‘Ik werk het beste onder druk. Eerder lukt het niet.’ Of: ‘Morgenvroeg moeten ze het hebben, dus ik werk vannacht door, dan ben ik op mijn best.’ Laat je er niet door afleiden, dit zijn deadlinecrashers. Een ruime planning met voldoende reservetijd werkt bij de meeste mensen het beste.
10
Nog steeds last van schrijfangst? Bedenk dan dat jij gewoon beschikt over gezonde zelfkritiek, al is die op dit moment wat extreem aanwezig. Met zelfkritiek is niks mis. Het behoedt je voor blunders. Mensen die kritisch zijn op zichzelf, nemen zichzelf en hun werk serieus. Ze doen beter hun best, werken zorgvuldig en leveren dus betere kwaliteit af. Als je het zo bekijkt, zullen de lezers meer aan jouw tekst hebben dan aan dat verhaaltje van je buurman dat in een half uurtje in mekaar is getimmerd.
11
Nog steeds geen letter op papier? Dan is dit waarschijnlijk jouw onderwerp niet. Leg je conceptje of idee weg en concentreer je op iets anders. Kom er na een paar weken weer op terug. Als je dan nog steeds geen aandrang voelt om te verder schrijven, dan heeft het geen zin om er nog energie in te steken. Sommige teksten liggen je gewoon niet!
credits: Jonno Witts via photopin cc
Geef een reactie