Vroeger had je alleen gepassioneerde minnaars. Voor andere activiteiten kon je hooguit een hobby ontwikkelen: tuinieren, koken, lezen, voetballen. Tegenwoordig is er voor hobby’s geen tijd meer, maar een passie moeten we hebben.

In veel reclames, sollicitaties en andere gesprekken waarin mensen iets willen verkopen, komen vroeg of laat passies aan de orde. Zonder passie leef je niet echt. Een passie geeft je ook een zekere deskundigheid. Ik lees graag. Maar sinds ik dat gepassioneerd doe, ben ik literatuurkenner. Mijn buurman houdt van een goed glas wijn, maar sinds hij zijn bezoekers enthousiast zijn wijnvoorraad laat zien, staat hij hier bekend als de sommelier.

Maar het gaat te ver. Supermarkten verkopen ‘liefde- en passiebrood’. Bij mijn slager staat ‘passie voor uw gerecht’ op de bedrijfskleding. Er zijn scholen waar de leerlingen een ‘passiestage’ doen. Ik heb het gehad met dat woord. Het werkt niet meer.

Waarmee ik niet wil zeggen dat ik vanaf heden kalm en bedaard door het leven stap. Mensen zonder enig pit zijn doodsaai:

–  Hoe gaat het?
– …Z’n gangetje.
– Leuke vakantie gehad?
– O…, rustig aan gedaan.
– Wat zullen we doen vandaag?
– Maakt mij niet uit, ik vind alles best.

Waar ik iets tegen heb, dat zijn mensen die roepen dat een passie het wondermiddel voor alles is. Ik als ondernemer hoor nog wel eens: volg je passie, dan komt alles goed! Als je werk je niet bevalt, neem ontslag en volg je passie. Dan wordt je onderneming vanzelf een succes. Nog steeds krijgen startende ondernemers dit soort tips mee.

Misschien zet je met je passie de wetten van het heelal naar je hand? Of je krijgt zo’n onweerstaanbare uitstraling, dat mensen vanzelf jouw diensten gaan afnemen?

Natuurlijk ben je een gelukkig mens als je werk je lust en je leven is. En natuurlijk moet je zelf de schouders onder je onderneming zetten. Maar als je merkt dat jouw product de markt niet aanspreekt, moet je het roer durven omgooien. Een ondernemer zei het laatst heel bondig: zorg dat je een plan B hebt. En liefst ook nog een plan C. En zorg dat je tijdig inziet wanneer je ze in moet zetten.

En wat als plan B en C niet je volledige passie zijn? Dan pas je je maar aan. Dan máák je maar zin!

Hé, wat klinkt dat bekend! Als go with the flow, de tering naar de nering zetten, neem het leven zoals het komt.

Het wordt tijd voor meer nuchterheid. Ik heb alleen nog maar een passie van mijn bank.